Maak je eigen bagels+ creamcheese!

Brood maken, dat is toch heel moeilijk? Nee joh, je moet het alleen even door hebben. Het is juist heel leuk om te maken. Ook fijn: elke week taart maken is eh, niet heel goed voor je. Elke week een vers brood daarentegen: helemaal prima.

Bagels zijn een tikje anders dan normaal brood, je moet ze namelijk kort in heet water koken voordat je ze de oven inschuift. En maak je nu niet druk, want ook dat is echt easy en er kan niet echt iets mis gaan.

Het belangrijkste bij brood bakken, en dus ook bij deze bagels, is geduld. Als je gehaast te werk gaat, gaat het fout. Volg het recept exact op.

Ik maakte er ook een heerlijke creamcheese bij van Philadelphia. Zo lekker! En nog eens in een handomdraai klaar ook.

Are you ready? Let’s make some bagels!

Ingrediënten

Voor de bagels (8 stuks):
500 g bloem

300 ml water (lauwwarm)
15 g suiker
8 g zout
7 g gedroogde gist


Voor de creamcheese:
250g Philadelphia (light)

1 tl rode pesto
2 tl zongedroogde tomaten
Een scheutje balsamico

 

Zo maak je de bagels

  1. Doe de bloem samen met het gist in een beslagkom en roer even door. Je wilt namelijk niet dat het gist en het zout elkaar aanraken.2
  2. Voeg dan ook de rest van de ingrediënten toe. Je kunt dit met de hand mixen of met een machine.
  3. Kneed 10-15 minuten door tot het een soepel deegje is en maak er een bal van.
  4. Vet een beslagkom licht in, doe de deegbal erin en dek af met folie. Laat een uur rijzen.
  5. Als het goed is, is het deeg ongeveer verdubbeld!
  6. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken (weeg dit even af, is moeilijk inschatten!). Maak er ballen van, druk ze een klein beetje plat en maak met je vinger een gat. Dit is dus het moment om er iets in te leggen of je krijgt bagels zoals die van mij.
  7. Laat ze nog even een halfuurtje rijzen, leg er even een theedoek of iets overheen. Het moet niet plakken.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden en breng een grote pan water aan de kook. Kook de bagels met twee of drie tegelijk voor ongeveer 1 minuut. Draai ze na 30 seconde om, haal ze eruit en laat uitlekken op een theedoek.
  9. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi je toppings erover. Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin. Let goed op, elke oven is anders!

Zo maak je de tomaten-creamcheese erbij

Heel simpel. Doe alle ingrediënten in een foodprocessor en maal dit fijn. Even proeven of je ergens nog wat meer van wilt en that’s it!