fbpx

Social media is een plek waar je massaal je sixpack en gezonde maaltijden kunt showen. Elke dag bikkelen in de sportschool en jezelf tot het uiterste drijven, want no pain no gain. Ik ben dol op Instagram en de inspiratie die je er kunt op doen. Toch is het ook een plek waar onzekerheid kan groeien. Dat is zonde én nergens voor nodig. Je moet jezelf absoluut niet vergelijken met deze fitgirls, want dat is niet realistisch.

Er zijn gelukkig steeds meer fitgirls die laten zien hoe het echt gaat. Ze hebben geen sixpack en trainen niet 6 keer per week, ze gaan flexibel met hun eten om en zijn niet te streng. Ik vind ze geweldig. Toch blijft het beeld dat geschetst wordt gemiddeld gezien best extreem en dat kan je, zeker als beginner, heel onzeker maken.

Andere prioriteiten

Inmiddels zijn er nogal wat mensen die van Instagram hun beroep hebben gemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld onderdeel van een atletenteam van een bepaald merk en geven daarnaast misschien nog personal training of coaching. Hun leven draait om hun lichaam en ze moeten er voor hun beroep zo uit zien. Vergelijk het met een model dat slank moet zijn voor opdrachten. Dit is precies hetzelfde. Een strak lichaam met zo’n laag vetpercentage krijg je alleen door 24/7 heel toegewijd te zijn aan het sporten. Oftewel: eten en trainen moet altijd goed zijn. Dat is hun werk. Dat is niet jouw werk.

Het lijkt mooier dan het is

Dat lijkt ontzettend tof, zo’n leven. Ze lijken ook oprecht te genieten van de rijst met vis en de restricties in eten. Tuurlijk, ze eten ook wel eens wat lekkers. Maar niet zoals jij of ik dat kunnen doen. Het is heel makkelijk om leuke dingen te delen op Instagram. Je buikspieren, je nieuwe bikini op vakantie en een mooie selfie in de sportschool.

De minder leuke momenten zie je vaak niet op de foto. Een leuk etentje waar ze niet bij zijn of waar ze wel bij zijn, maar volgens hun eigen schema eten. Een zomerdag beginnen in de sportschool, terwijl ze eigenlijk meteen naar het strand willen gaan. En wat denk je nou écht van die zomerse trainingen op vakantie? Natuurlijk zijn er genoeg mensen die het heerlijk vinden om op vakantie ’s ochtends even te sporten. Maar echt niet altijd. Hoeveel passie je ook hebt, het is niet altijd leuk. Iedereen heeft dipjes en iedereen heeft onzekerheden.

Balans is vaak ver te zoeken

Ongeacht wat er wordt laten zien: balans is er vaak niet. Het is alles of niets. Op cheatdagen worden er zo 4000 calorieën naar binnen geduwd en de rest van de week moet er een streng dieet gevolgd worden. Bakjes eten mee naar school of werk en geen ruimte voor een spontane lunch buiten de deur. Daar is niks mis mee, maar het is geen balans. Ik word daar persoonlijk niet blij van, and believe me – I tried. De meeste mensen zullen veel blijer worden van een goede balans tussen gezond en ongezond. En daarmee kun je ook een prachtig lichaam krijgen, hoor.

Achter elke foto zit een verhaal, achter elk persoon zitten onzekerheden en iedereen is anders. En zullen we proberen om het woord ‘fitgirl’ een mooiere betekenis te geven? Iemand met balans, iemand die werkt aan een gezonde levensstijl, maar ook geniet. Gelukkig, gezond en sterk. 

Photo:Freepik