Waarom houd ik het afvallen niet vol en kom ik steeds weer aan?

Jij hoort bij de 95% van de mensen die een dieet volgt en binnen 3 jaar weer aan komt. Oneerlijk, maar waar.

Dat is namelijk het percentage van mensen dat een dieet niet volhoudt. Wáárom doen we het dan ooit nog?? Dat vraag ik me ook wel eens af.

De beloftes die diëten je doen zijn prachtig.. ze beloven dat je alles lekker mag eten, dat je snel slank wordt en je voelt al een beetje hoe het is in het ‘beloofde land’. En dat is precies waarom we overstag gaan, zonder verder na te denken.

Waarom je een dieet niet volhoudt

Er zijn twee scenario’s mogelijk als je aan een dieet begint:

  1. Je houdt het afvallen vol en je bereikt je streefgewicht
  2. Je houdt dit al niet vol dus je haalt nooit je streefgewicht, blijft schommelen, wordt misschien nog zwaarder.

Je houdt het afvallen vol en je bereikt je streefgewicht

Stel dat het afvallen je lukt. Je bent eindelijk die kilo’s kwijt! Nu hoef je het alleen nog maar vol te houden.. en dat is precies waar het fout gaat.

Tijdens het dieet heb jij geleefd op regels en restricties. Dit mag niet, dat mag niet.. uit eten gaan deed je zo min mogelijk en het liefst koos je dan nog gezondere dingen zodat je je dieet niet teveel verpest. Misschien heb je zelfs wel hele voedingsgroepen geschrapt zoals pasta, brood, alles met suiker..

En nu is het dieet voorbij en moet je verder met een normaal eetpatroon. Jij hebt alleen geen flauw idee wat ‘normaal’ is. Het enige wat jij weet is dat je eerst te dik was (jouw woorden) en dat je met al die regels en restricties afgevallen bent. Dus dat probeer je vol te houden.. maar dat gaat helemaal niet ‘voor altijd’. Je houdt het niet vol..

Langzaam maar zeker sluipen de eerste slechte gewoontes er weer terug in. Het begint met één ding en het worden er steeds meer. Het sporten doe je weer steeds minder. Wegen durf je niet zo goed als het een week of 2 slechter gegaan is dus dat doe je maar niet.

En voor je het weet ben je terug bij af.

Je houdt dit al niet vol, blijft schommelen en wordt nog zwaarder.

Scenario twee gebeurt ook vaak. Ik denk dat het een beetje 50/50 kans is in welke groep je terecht komt. Strenge regels, weinig eten, veel laten staan.. dat is niet makkelijk!! Je moet flink wat wilskracht hebben om dat langer dan een paar dagen of weken vol te houden.

Niet zo gek dus, als jij na een week of 2 denkt ‘hoe moet ik dit OOIT volhouden!’ en de handdoek in de ring gooit.

Misschien dat je wel een kilo of 2, 3 (of zelfs 6!) afvalt, maar het zit er ook binnen no time aan nadat je weer stopt met het dieet.

Het blijft kriebelen.. dus na een tijdje probeer je weer wat anders. Waar ze beloven dat je van alles kunt eten zolang het in je punten past. Maar ook dat houd je niet vol. En zo blijf je altijd schommelen en ben je altijd op dieet.. zonder resultaat

Stop met diëten, maak nieuwe (gezondere) gewoontes

De oplossing? Stoppen met diëten. En met diëten bedoel ik óók:

  • het nieuwste boek van Fajah, Sonja bakker of wie dan ook met een ‘one size fits all’ plan
  • Personal body plan
  • Weight watchers
  • Het eetschema van je Personal Trainer
  • Koolhydraatarm, keto, suikervrij, etcetera
  • Alles waarbij je constant honger hebt
  • Alle manieren die jou vertellen dat je allemaal dingen niet mag eten

Je hebt nu wel een idee, toch? Stop met het volgen van deze diëten en ga nu eens voor iets dat wel voor altijd is! Nieuwe gewoontes, balans tussen gezond en ongezond. Leren hoe eten werkt, leren hoe jíj werkt. Hoe je kunt genieten zonder schuldgevoel, lekker veel kunt eten (en ook kunt afvallen!).

Gratis online masterclass

Als jij meer wilt weten over waarom je nooit slank wordt van weinig (tot niks) eten dan moet je echt bij mijn volgende masterclass zijn. Daarin geef ik je ook nog eens 3 tips hoe je wel lekker kunt eten én kunt afvallen. Je kunt je hier gratis aanmelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *