Zo gaat vaker ‘nee’ zeggen helpen om meer rust in je hoofd te krijgen

Het is lastig om ergens nee op te zeggen. Of dit nou een gunst is, een stukje taart op een verjaardag of een activiteit waar je eigenlijk geen zin in hebt. Wat we dan doen? We zeggen toch maar ja.. Ik ga jullie vertellen waarom je hiermee moet stoppen. Geloof me, je gaat je zo goed voelen als je af en toe nee zegt. In deze gevallen denk je voortaan wel twee keer na voor je klakkeloos ‘ja’ zegt!

1. Kun je dit of dit voor me doen

Of het nou om veel of weinig werk gaat, het is je goed recht om nee te zeggen. Je hebt het druk en moet je best doen om nog een vrij gaatje te vinden voor je eigen dingen. En ja, dan vraagt een familielid of een vriendin of je voor haar ook even iets wilt doen “want jij kan dat zo goed”. Je durft geen nee te zeggen, want dat is niet aardig.

Voortaan ga jij wél nee zeggen als je het niet wilt doen. Waarom? Omdat een familielid of goede vriendin echt wel begrijpt dat je het heel druk hebt. Leg het wel even kort uit, zeg bijvoorbeeld “Sorry, maar ik heb het momenteel erg druk.”. Je kunt ook aanbieden om er over een tijdje naar te kijken als je het rustiger hebt. Doe dit dan ook alleen als je dat écht wilt, anders stel je het probleem alleen maar uit.

Oh en als het om een zakelijke gunst gaat (visitekaartjes ontwerpen, boekhouding eens bekijken of zo) dan kun je altijd voorstellen om het voor een vriendentarief te doen. Dan houd je er toch wat aan over en hebben jullie er allebei wat aan! En denk eens na: zou jij het raar vinden als de ander aan jou kosten rekent voor iets dat hij/zij als werk doet?

2. Wil je mee naar ..

Super leuk! Een vriendin vraagt of je even mee gaat de stad in. Normaal gesproken vind je dat erg leuk, maar eigenlijk heb je helemaal geen zin. Of je het nou druk hebt of niet, als je geen zin hebt moet je dat zeggen. Toch zeg jij ja, want “je ziet haar al zo weinig en dan zeg je nu ook nog nee”. Er is vast een reden voor  dat je geen zin hebt(misschien zit je gewoon niet zo lekker in je vel?) en dat begrijpt ze heus. Vergeet niet om als je je weer energieker voelt, haar eens te contacten. Vriendschap komt van twee kanten!

3. Wil je appeltaart of slagroomtaart?

Ik vind dit heel grappig en ik betrapte mezelf er ook op. Op verjaardagen is er meestal taart en in plaats van vragen of je überhaupt taart wilt, wordt er gewoon gevraagd welke je wilt. Het een of het ander, geen taart is eigenlijk geen optie. Vroeger zei ik altijd overal maar ja op, want taart hoort erbij en het is niet netjes om het af te wijzen. Dan zat ik soms met zo’n stuk slagroomtaart voor mijn neus wat ik helemaal niet lekker vind. Dat moet je dus niet doen. Wat je wél moet doen is een afweging voor jezelf maken: heb ik zin in taart? Heb ik ook zin in de taarten die er zijn? Ik houd dus niet van slagroomtaart dus dan zeg ik netjes ‘nee, bedankt’. Als je wel zin hebt, neem dan lekker, maar heb je dat niet? Dan zeg je gewoon beleefd nee! De taart is optioneel, niet verplicht.

4. Zullen we een keer samen sporten?

Ik ben vast niet de enige die gewoon graag alleen sport. Natuurlijk vind ik het af en toe wel leuk om met iemand samen te gaan, maar heel vaak ook niet (sorry). Als iemand mij vraagt of ik een keer samen naar de sportschool wil, dan voel ik me altijd erg vervelend als ik nee zeg. Ik betrap mezelf er ook op dat ik me er soms met een smoesje van af maak. Vanaf nu, zal ik gewoon eerlijk zijn. “Sorry, ik sport graag alleen.. maar ik wil wel graag een drankje doen?” Daar is toch ook niks mis mee? Het stomme is dat je het zelf altijd raar vindt om zoiets te zeggen, terwijl jij het zelf niet raar vindt als een ander hetzelfde tegen jou zegt. Maak je dus niet zo druk en doe gewoon een ander voorstel. Samen lunchen is toch veel gezelliger?

Zeg jij te vaak ja? Denk hier voortaan even over na en geef het gewoon aan als je iets niet wilt doen! Dat betekent natuurlijk niet dat je altijd maar nee moet zeggen, maar het is goed om af en toe je grenzen aan te geven.