Stop met het streven naar perfectie op alle vlakken

Tegenwoordig is het niet gek om 60 uur per week te werken, naar de sportschool te gaan en ook nog eens geweldig te kunnen koken als je thuis komt. Perfectie lijkt wel een maatstaf geworden waar iedereen zich aan probeert te meten. We zijn niet alleen succesvol op ons werk, maar willen ook op alle andere vlakken succesvol zijn. Waarom? Waarom zijn wij vrouwen zo veeleisend en nooit tevreden? 

Vroeger was het eigenlijk heel simpel ingedeeld. Vrouwen zorgden voor het huishouden en de kinderen. Uiteraard zorgden ze dat er elke avond eten op tafel stond en waren ze de perfecte gastvrouw bij een feestje. Inmiddels hebben vrouwen het recht om veel meer te zijn dan dat en daarin slaan we wellicht een beetje door. Dat het mag, betekent niet we ook echt alles moeten doen.

We want it all

We willen niet alleen succesvol zijn in ons werk. Als we eindelijk bewezen hebben dat we op professioneel gebied kunnen scoren dan willen we ook nog eens een goddelijk lijf hebben en een goede moeder zijn. We willen er altijd goed uit zien en we willen de leukste verjaardagen organiseren. We willen ‘s avonds een lekkere maaltijd op tafel zetten om te laten zien dat we ook dát kunnen. We doen er alles aan om te bewijzen dat we niet ‘slechts’ een huisvrouw zijn. Dat willen we zo graag dat we er een beetje in door slaan. Ik maak me er ook schuldig aan. Juist nu wil ik des te liever bewijzen aan jullie dat ik gezonder dan ooit, fit en gelukkig door het leven ga en ondertussen een succesvolle business opzet.Stom, want niemand kan het allemaal tegelijk.

Houd op

Kap hier mee. Ja, dat zeg ik inderdaad. Houd ermee op. We KUNNEN niet perfect zijn. Tenminste, niet op álle gebieden. Dat ben je trouwens ook helemaal niemand verplicht. Je hoeft jezelf niet te bewijzen, niet aan je familie, niet aan je docenten en niet aan de maatschappij. Je moet enkel doen wat je zelf graag wilt doen. Wat is jouw ambitie? Waar wil jij in uitblinken? Kies er dan voor om hier vol voor te gaan. Ambitie is een geweldig iets, begrijp me niet verkeerd. Ambitie zorgt ervoor dat je dingen zult doen die je nooit voor mogelijk hield. Maar ambitie is ook gevaarlijk, want er is wel degelijk iets als ‘te’ ambitieus zijn.

Het is niet makkelijk

Kiezen voor iets en daar compleet voor gaan, is niet makkelijk. Het is een moeilijke keus om te maken en daar mag je best even over nadenken. Je hoeft niet altijd je plan te volgen, plannen kunnen wijzigen! Als het tegenvalt, kies dan iets anders. Misschien vind je het moeilijk om een bepaald iets in je leven op een lager pitje te zetten. Toch is dit nodig om volledig te kunnen focussen op je échte ambitie. Om daar het hoogste te bereiken zul je opofferingen moeten maken, want we kunnen niet alles tegelijk.

Maar weet je wat? Uiteindelijk zal je hier echt gelukkiger van worden. Het geeft je meer rust en focus op datgene dat écht belangrijk is.

Photo:Freepik