fbpx

Wat is op dit moment het allerbelangrijkst in jouw leven? Misschien heb je net een toffe nieuwe baan en probeer je indruk te maken op je nieuwe baas en collega’s. Of misschien heb je wel een eigen bedrijf met onregelmatige uren en een druk bestaan. Het is echt heel normaal dat sporten dan niet je eerste prioriteit heeft. Soms moeten dit soort dingen even aan de kant geschoven worden, omdat je belangrijkere dingen aan je hoofd hebt. Je kunt het je niet altijd veroorloven om sporten op de eerste plek te zetten.

Ik snap als geen ander dat het moeilijk is om sporten te combineren met een druk leven, nu ik een eigen bedrijf aan het opzetten ben. Ik vind het moeilijk om naar de sportschool te gaan, wetende dat er nog genoeg te doen is. Daar herken jij jezelf misschien wel in! Maar: voor mij is het wel heel belangrijk om te sporten. Ik weet van mezelf dat ik in de sportschool heel goed mijn stress kwijt kan. Als ik me dit ontzeg, hoopt alle stress op en ben ik veel minder productief. Het is dus echt een uitlaatklep voor me. Het eerste wat je jezelf moet afvragen is waarom je wilt sporten. Wil je graag, of voelt het als moeten?

Willen vs. moeten

Als je iets ‘moet’ doen, is het meteen een stuk minder leuk. “He, ik moet nog boodschappen doen. Dan ben ik zo weer een uur kwijt en ik moet nog zo veel doen.” Klinkt niet erg positief hè? Dat is precies de reden dat je jezelf moet afvragen waarom je naar de sportschool ‘moet’. Wat is de achterliggende reden? Dit kunnen meerdere dingen zijn. Zelf ga ik graag sporten, omdat ik aan mijn lichaam werk en een bepaald doel voor ogen heb. Maar een tweede reden, die misschien wel veel belangrijker is, is dat ik het heel fijn vind om te doen. Ik voel me er goed bij en het helpt me om de rest van de dag scherp te blijven. Eigenlijk moet ik dus helemaal niks, maar wil ik gewoon heel graag. En dat is een prima excuus om sporten iets meer prioriteit te geven.

Prioriteiten verleggen

Nu je voor jezelf hebt vastgesteld waarom je graag naar de sportschool zou gaan (of hardlopen ofzo, mag natuurlijk ook), is het tijd om te kijken hoe je hier meer prioriteit aan kunt geven. Zo heb ik besloten dat ik prima om half 9 ’s ochtends kan gaan sporten en dan wat langer door werk. Uiteindelijk maakt dit me alleen maar productiever, dus dat is een winwin! Die luxe heeft niet iedereen, dat weet ik. Kijk wat je wel kunt doen. Kun je voor je werk sporten of meteen erna? Of heb je wat tussenuren in je rooster en kan je dan makkelijk even een workout doen? Ik hoor meteen allerlei redenen om het niet te doen. “‘S ochtends heb ik geen tijd.” “Na mijn werk moet ik meteen koken” en “in mijn tussenuren wil ik met vrienden chillen”. En weet je, dat zijn allemaal prima redenen. Maar: waar ligt je prioriteit? Ligt die bij willen sporten of iets anders?

Denk in oplossingen

We zijn heel erg gewend om de problemen in bepaalde situaties te zien, terwijl dat nergens voor nodig is. Laten we allemaal iets optimistischer zijn! Als je het lastig vindt om ’s ochtends te sporten.. Tja, heb je het al eens geprobeerd? Ik ben persoonlijk ook geen ochtendmens, maar toen ik eenmaal om 7 uur in de sportschool stond.. was het eigenlijk heel fijn! En er was geen hond te bekennen, ook niet vervelend. En wie weet kan je vriend of je partner het avondeten wel klaarmaken. Nee? Nou, dan maak je de dag ervoor toch vast een ovenschotel.. schuif je zo de oven in en klaar. En hé, logisch dat je je sociale leven ook een beetje wilt bijhouden. Daag ze eens uit om met je mee te gaan! Grote kans dat ze daar best voor open staan.

Er zijn altijd periodes dat je bijna niet kunt sporten, maar: waar een wil is, is een weg. Bedenk voor jezelf hoe belangrijk het voor jou is en wat je ervoor wilt doen. En dan ga je plannen maken om dit waar te kunnen maken.

Photo:Designed by Freepik