Ik weet nog zo goed wanneer ik besloot dat het écht klaar was.

Ik was een dagje winkelen in Amsterdam, ik was en ben dol op winkelen, en had een aantal dingen mee het pashokje ingenomen. Geen idee of er ook leuke dingen bij zaten, het enige wat ik me kan herinneren is ‘dat rokje’. Dat rokje in maat 40 (ik heb nou eenmaal heupen en billen) die ik niet eens over mijn knieën kreeg. Oké, beetje overdreven, maar hij ging echt niet verder dan halverwege mijn dijen.

Er brak iets en voor ik het wist vocht ik tegen mijn tranen.

Het klinkt nu een beetje oppervlakkig, want het was gewoon een rokje en ik had geen extreem overgewicht. Dit is ook niet de énige reden dat ik af wilde vallen, maar het is wel de omkeer geweest. Gewoon een stomme, ongelukkige rok in een pashokje die me liet inzien dat ik echt niet blij meer met mezelf was. That’s all it takes.

Ik was ‘ineens’ flink aangekomen. Zo voelde het tenminste. Ik zag mijn gewicht al een tijdje wat oplopen, maar dat kon ik wel hebben (dacht ik). Je kunt vast wel raden wat er gebeurde – het liep steeds verder op.

Na dat rokje ben ik gestopt met al het zelfmedelijden, de smoesjes, de excuses, het probleemdenken.

Ik heb toen allerlei diëten gevolgd. 

Jarenlang heb ik me uitgesloofd: koolhydraten geschrapt, op 1300 calorieën geleefd, 11x per week gesport, eiwitshakes gedronken.. En toch kwam ik uiteindelijk geen steek verder. Tien kilo lichter, 6 kilo zwaarder, nog eens 3 kilo erbij, weer 5 eraf.. enzovoort.

Ik had geen balans meer en kon de ene dag super gezond eten, terwijl ik een andere dag alle kastjes één voor één open trok. Het sporten forceerde ik veel teveel. Ik baalde zo erg als ik er op zondag achter kwam dat ik ‘maar’ 2 keer gesport had die week.

Ik heb het nog zo lang volgehouden met allerlei stomme diëten, maar het eindigde steeds weer in mislukking.

Ik ging toen eindelijk iets ANDERS proberen

Dat was niet makkelijk, want man – wat deed ik moeilijk! Ik had geen flauw idee dat het veel makkelijker kon. Ik verdiepte me meer in eten, hoe werkt het en waarom. Ik besloot voor gewoon normaal eten te gaan, maar net even iets minder. Ik ging meer op mijn gevoel uit, wat ik fijn vond, en het werkte. Ik viel gewoon af! 

“Soms eet ik salade, soms een hele sushiboot”

Ik eet nu niet meer de ene dag heel gezond en de andere dag de halve voorraadkast. Soms eet ik een geitenkaas salade, de andere keer een hele sushiboot met een glas wijn, zonder schuldgevoel. En raad eens? Daar ben ik niet van aangekomen.

Ik laat mijn leven niet meer verpesten, omdat ik op dieet ben en niks mag. Soms zeg ik nee tegen taart, maar ik zeg vaak genoeg ook JA. Door die bewuste keuzes én omdat het bij mij past weet ik dat ik nooit meer opnieuw op dieet hoef. Ik val niet terug.

Ik geniet gewoon extra van alles. Van eten, van sporten, maar ook van niks doen. En ja – van winkelen. Heb altijd nog winkels over als mijn geld op is 😉

Eigenlijk is de kern: alles gaat nu vanzelf, omdat het bij me past en omdat ik weet wat ik doe.

Wat mijn klanten van mij moeten weten

Ik ben soms (oke, best vaak) een beetje lomp en iets te eerlijk, dankzij mijn Noord-Hollandse directheid. Ik praat eerst en dan denk ik na.

Bedenk dan goed: dat is alleen maar omdat ik zo verdomd graag wil helpen. Ik wil ze zó graag zien slagen. Ik heb namelijk een gigantisch hart en sta écht keihard te juichen voor ieders succes. En als ik daarna echt nodig ben, dan ben ik er ook. Dan zeg ik niet ‘I told you so’.

Kom alleen niet met smoesjes aan, he. Daar trap ik niet in en ik word er ook gewoon heel moe van. Je wil iets. Take some responsibility.

Ik had er ooit ook een handje van, maar ik ben er nu achter dat je nergens komt in het leven als je altijd anderen de schuld geeft van je problemen. En ik wil wel ergens komen, dus ik houd mezelf nu regelmatig een spiegel voor. En ik vind dat we dat allemaal moeten doen.

Nog een paar dingen over mij die je zou weten als je me beter kent:

  • Ik begin na 4 jaar onder de rivieren wel een kléin beetje Brabants te praten. Sorry, ik heb echt mijn best gedaan om het te voorkomen.

  • Ben&Jerry ijs is mijn ultieme zwakte. Ik vind dit geweldig. Hoe meer toppings er in zitten, hoe beter. Ik eet gerust 1/2 bak op en daarna heb ik uiteraard buikpijn. Kan eigenlijk helemaal niet lekker tegen lactose, maar voor B&J heb ik dat over.

  • Ik was altijd liever lui dan moe. Ik heb ook geen idee hoe ik ooit 11x per week heb kunnen sporten.

  • Ik heb een zwak voor mooie, dure spullen. Mijn Chloé tas van 4 cijfers kocht ik in de Chloé boutique in Parijs en het is mijn grote trots en duurste bezit (alleen mijn hond en auto zijn duurder).

  • Stiekem heb ik best een zweverige kant en dat ontken ik heel hard. En eerlijk, er hangen inmiddels aardig wat ‘positieve affirmaties zoals ‘I deserve to live in abundance’ om mezelf en het universum te laten weten dat ik klaar ben voor een leven vol succes en plezier.

    Je weet maar nooit.. misschien is het geen onzin. Positieve self-talk is trouwens wetenschappelijk bewezen, dus dat is niet zweverig. Zie je, ik ontken het graag.

  • And yes, I do like pink.

Wil jij ook leren hoe je lekker kunt eten én af kunt vallen? Zonder alles te moeten laten staan? Meld je dan aan voor mijn gratis masterclass ‘Waarom je van weinig tot niks eten nooit slank wordt’. Ik geef hierin ook drie tips om lekker te kunnen eten en wel af te vallen. Meld je hier gratis aan.