Moet je wel of niet sporten als je wil afvallen?

sporten afvallen

Afvallen? Dan ga je sporten. Of je nou gaat hardlopen, naar de sportschool gaat of thuis een work-out doet: zolang je maar beweegt is het goed. Dit is tenminste wat er vaak gezegd wordt. Het is niet voor niks dat veel goede voornemens beginnen met ‘gezonder eten’ en eindigen met ‘vaker naar de sportschool’. Het hoort bij elkaar.

Logisch toch, ik wil afvallen, dus..

Als je gaat sporten, verbrand je meer calorieën dan wanneer je op de bank zit. Dat kunnen we wel als een feit zien. Toch heeft sporten weinig met afvallen te maken.

We pakken de energiebalans er even bij. Als jij gaat sporten, zul je meer calorieën verbranden. Dit betekent dat je dus meer kunt eten op een dag en alsnog zult afvallen.

Wanneer jij op een dag 1900 calorieën verbrandt en daarbij nog 200 calorieën extra tijdens het sporten, ligt je verbranding die dag dus op 2100.

Als je dan 1700 calorieën eet, creëer je een groter tekort (namelijk 400). Resultaat: je valt af. Iets sneller dan wanneer je niet zou sporten.

You can’t out-train a bad diet

Een nadeel hiervan? Sporten is helemaal geen garantie! Als je dieet niet op orde is, zul je niet afvallen. Je kunt zelfs aankomen.

Met sporten verbrand je helemaal niet zo veel calorieën als je denkt, vooral krachttraining is eigenlijk teleurstellend wanneer je puur naar de verbrandde calorieën kijkt.

De 200 calorieën die je eraf getraind hebt, eet je er (helaas) heel makkelijk weer aan. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je voeding, en met name je calorieverbruik, is key als het gaat om je fit en gezond voelen, maar ook in het afvalproces.

Sporten is beweging

Sporten kan zo veel goeds doen voor je gezondheid, je mentale gesteldheid en je stresslevels.  En natuurlijk is het goed voor je lijf om lekker te bewegen, maar sleep jezelf niet naar die saaie sportschool als het je geen plezier oplevert.

Ga simpelweg meer bewegen of zoek een sport waar je energie van krijgt, blij van wordt en enthousiast over bent. Of ga lekker wat meer wandelen met de hond.

Beperk jezelf niet tot de sporten die anderen doen, maar ga op zoek naar de sport voor jou. En als die sport betekent dat jij ’s avonds met je vriend of vriendin een heerlijk rondje gaat wandelen.. helemaal prima.

Wil je weten wat wél belangrijk is als je wil afvallen? Download mijn gratis e-book met mijn 3 gouden tips voor succesvol afvallen hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *