Krachttraining tips voor beginners

Als je voor de eerste keer naar de sportschool gaat, kan het krachthonk best intimiderend overkomen. Je ziet allemaal fitte, strakke mensen met zware dumbells in de weer gaan en denkt: “Hier pas ik toch helemaal niet tussen?”. Het is helemaal niet gek dat je het spannend vindt om met krachttraining te beginnen. Gelukkig heb ik een aantal handige tips voor je, zodat je straks zelfverzekerd tussen de gewichten staat.

Zorg voor een trainingsschema

Niks is erger dan geen flauw benul hebben wat je ergens moet doen. Zoek van te voren een geschikt trainingsschema waar je mee aan de slag kan. Deze kun je op heel veel manieren vinden: via de sportschool, via een personal trainer of zelfs gewoon op internet. Misschien heb je wel een bekende die er eentje voor je kan maken. Dan kan je in de sportschool gewoon al je oefeningen afgaan!

Doe van te voren research

Een trainingsschema hebben is één ding, deze goed uitvoeren is een tweede. De namen zeggen je waarschijnlijk niet zoveel en – geloof me – de plaatjes die je op sommige apparaten ziet staan, zeggen ook weinig. Zoek alle oefeningen die je gaat doen van te voren even op. Op YouTube kun je van elke oefening meer dan genoeg instruerende video’s vinden. En wees ook niet bang om het in de sportschool nog even snel te googlen, als je vergeten bent hoe iets moet.

Vraag gewoon om hulp

Afhankelijk van waar je traint, kun je in de sportschool ook hulp krijgen. Er lopen soms trainers rond die een oogje in het zeil houden. Vraag hem/haar dan of ze even willen kijken of je een oefening goed uitvoert. Maar hé, kijk eens in je vriendenkring. Zit er niet iemand tussen die krachttraining doet? Vraag of je een keer mee mag. Het is altijd fijn om de eerste paar keer met iemand samen te gaan.

Get over it

Je moet echt over je onzekerheid heen stappen. Niemand lacht je uit als je 3 kilo dumbells gebruikt voor je oefeningen. Niemand kijkt je raar aan als je iets vraagt en iedereen is ooit zoals jij begonnen. Doe gewoon je ding, je doet het tenslotte voor jezelf. En trouwens, als jij de vorige punten opvolgt dan heeft het merendeel niet eens door dat je een beginner bent.