Ik heb al zoveel geprobeerd en ben bang dat ik nooit slank zal worden

Je kent het spelletje, je hebt ze allemaal uitgeprobeerd. Afvalpoging één, twee, drie, vier.. ga maar door. Soms lukt het, je valt af! Yes! Maar er gaat iets fout. Je valt terug of houdt het niet vol. Je eindigt weer op je oude gewicht of zelfs met wat kilo’s meer.

Diëten hebben dat effect – trust me, het ligt echt niet aan jou. Tenzij je er niks voor wilde doen, dan misschien wel. Maar die diëten he, die hebben allemaal iets gemeen:

Ze zijn gebaseerd op heel veel regels, restricties en vertellen vooral wat je allemaal niet mag.

En ondertussen doen ze alsof je wél veel mag. Denk aan weight watchers, Alles mag! Als het in je punten past. Maar ja, stiekem heb je bijna geen punten te besteden. Heel leuk dat je appeltaart ‘mag’, je leeft de rest van de dag op groenvoer en hebt honger, honger, honger.

Ze laten je dus denken dat het heel makkelijk is. Vervolgens lukt het je niet, en baal je. Voel je je stom, denk je dat er iets mis met je is. Waarom kan je het niet gewoon volhouden, zoals al die andere vrouwen?

Omdat het plan k*t is.

Don’t change the goal, change the plan

En als je dat blijft proberen, terwijl je weet dat je het niet volhoudt, zal je nooit slank worden en alleen maar wanhopiger raken. Ik vergeleek het laatst met altijd pasta eten, alleen van een ander merk. Jij kiest steeds eenzelfde dieet, alleen net even anders. Je moet aardappelen eten. Of rijst. Iets héél anders!

En we denken vaak dat we dat ook doen, want we doen na weight watchers dus sonja bakker. Weer een dieet vol met regels en restricties (en hele lage calorieën, maar dat is een verhaal voor een andere blog).

Je kunt geen andere uitkomst verwachten, met dezelfde aanpak

Je zult echt een andere oplossing moeten zoeken. Geen crashdieet die snelle resultaten beloofd. Kijk eens naar jezelf, wat lijkt jou nou fijn? Vrouwen komen bij mij omdat ze, net als ik, willen genieten van het leven. Ze willen best soms nee zeggen, maar ze willen ook ja kunnen zeggen als iemand 5 uur in de keuken heeft gestaan voor een meesterlijke verjaardagstaart. Ook houden ze van normaal en niet van poespas. Bij mij mag alles namelijk, met balans dan wel.

Je snapt dat iemand die suikervrij, koolhydraatvrij en E-nummervrij wilt eten, niet bij komt. Terwijl dat ook een manier is die zou kunnen werken. Ik zou er ongelukkig van worden, maar we heten niet allemaal Marit.

Bedenk dus wat jij wilt. Wat zie jij zitten voor de long term? Niet alleen om snel af te vallen, maar ook voor dáárná! Wat is voor jou belangrijk.

Misschien ben ik dat. Ben jij ook dol op eten, wil je leuke kleding kunnen dragen en je gewoon gezond en slank voelen. Zonder uren in de keuken te staan, want we zijn altijd lekker druk. Maar misschien ben ik dat wel niet en dat is ook oké.

Je kunt wél slank worden

.. mits je uit je comfortzone stapt. Ga nou eens voor aardappelen! Ik ben ervan overtuigd dat jij je afvaldoel kunt halen en ook nog eens op een manier die fijn voelt. Dus:

  1. Bedenk je eens wat bij jou past. Wat vind jij fijn? Houd je van poespas of niet? Hoeveel tijd heb je? Welke methode spreekt jou aan.
  2. Het resultaat komt wel goed, als je bij nummer één juist kiest. Maak je dus niet zo druk dat je het niet kunt.
  3. Just do it – en ga er ook echt voor. Houd je niet in, omdat je bang bent voor falen. Krijg er zin in! Bedenk wat je allemaal gaat doen en voelen als je straks weer in dat jurkje past. Kijk uit naar het moment dat je alles onder de knie hebt. Stel je voor hoe je leven kan zijn.

Het ligt allemaal binnen handbereik. Je moet het nu alleen nog doen.

Wil jij wekelijks nog meer (gratis) tips, info en inspiratie over afvallen en gezonder leven? Meld je hier aan en dan ontvang je elke maandagochtend een portie motivatie om je week goed te beginnen

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *