Cinnamon rolls met creamcheese topping

Cinnamon rolls.. is er iemand die dit niet lust? De geur van kaneel alleen al! Dit zoete brood is heerlijk bij de koffie – maar dat hoef ik jou natuurlijk niet meer te vertellen.

Ik dacht altijd dat het best moeilijk is om cinnamon rolls te maken, maar niks is minder waar. Het brooddeeg rijst als de malle en verder valt er sowieso niks te ‘kunnen’.

Ik heb ze al twee keer gemaakt (guilty), simpelweg omdat het zo lekker is. Ik maak ze ‘s avonds en zet ze dan afgedekt in de  koelkast. ‘s Ochtends laat je ze even op kamertemperatuur rijzen en dan bak je ze af. Heerlijk verse rolls in de ochtend. What else could we want?

Doe gewoon braaf wat er in het recept staat en dan kun jij straks heerlijk genieten!

Ingrediënten

Voor het deeg:
180 ml melk (lauwwarm)
2 tl gedroogde gist
50 g suiker
1 ei + 1 extra eigeel
50 g
boter
375g
bloem
3 g zout


Voor de vulling:
120 g donkere basterdsuiker
1 el
kaneel
2-3 eetlepels
zachte boter

Voor de creamcheese:
90 g poedersuiker
100 g roomkaas
3 el zachte boter
1/2 tl vanille extract

 

Zo maak je deze heerlijke cinnamon rolls:

 1. Warm de melk een beetje op, tot het lauw is. Dat je dus nog je vinger erin kunt steken zonder hem te verbranden. Doe dit in een beslagkom en voeg toe: de gist, suiker, ei, eigeel en gesmolten boter. Mix tot een glad beslag. Roer als laatste de bloem en het zout erdoorheen.
 2. Als je een keukenmachine hebt kun je met de deeghaak de machine het deeg laten kneden, zo’n 5 minuten. Het moet nog een beetje plakkerig zijn. Je kunt ook met je handen kneden, dan duurt het 5-10 minuten.
 3. Vet een beslagkom een beetje in met olie en leg de deegbal erin. Dek af met plastic en zet dit 1-2 uur weg om te rijzen. Het verdubbelt minimaal, het rijst echt fantastisch!
 4. Daarna kun je het deeg uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ca. 40×20 cm. 
 5. Smeer de zachte boter uit over het deeg, laat een klein randje aan de zijkanten over. 
 6. Mix de bruine suiker en de kaneel door elkaar. Wrijf dit met je handen uit over het deeg. 
 7. Rol hem nu zo strak mogelijk op, vanaf de smalle kant. Snijd de zijkanten van de rol die niet zo mooi zijn, eraf.
 8. Snijd de rol in plakken van ca. 2 cm dik.
 9. Plaats de cinnamon rolls in een bakvorm naar keuze. Kijk even goed wat past! Ik gebruikte een ronde taartvorm en dit past precies.
 10. Je kunt nu twee dingen doen. Je kunt hem met plastic afdekken en een nacht in de koelkast zetten. Dan heb je met de koffie vers gebakken cinnamon rolls! Je kunt ook meteen doorgaan. Als je ze nu in de koelkast zet, ga je morgenochtend gewoon verder met stap 11.
 11. Laat de cinnamon rolls in de vorm 30-45 minuten rijzen (als je ze uit de koelkast haalt zet je ze nu dus gewoon op een warme plek in de kamer).
 12. Bak ze in 20-25 minuten af op 180 graden. Let goed op!! Elke oven is anders en het kan ineens snel van bruin naar zwart gaan.

Zo maak je de creamcheese

Doe alle ingrediënten in een kom en mix tot een egaal, glad beslag. Enjoy!

2 reacties op “Cinnamon rolls met creamcheese topping

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *