Wil je buiten sporten en fit worden? Lees hier waarom skeeleren gezond is

Skeeleren, skaten – we hebben het vroeger allemaal wel eens gedaan. Sinds het coronavirus in ons land gekomen is zijn we allemaal massaal buiten aan het sporten en ook weer aan het skeeleren! Skeeleren is hartstikke goed voor je en een fijne manier om fit te worden of wat calorieën te verbranden. Is deze sport iets voor jou?

Sinds ik ben begonnen met skeeleren, vragen jullie massaal om tips. Is skeeleren leuk, waar is skeeleren goed voor, kun je ermee afvallen, hoeveel calorieën verbrand je met skeeleren, is het goed voor je billen en welke skeelers moet ik kopen.Met die laatste vraag kun je beter naar een goede sportzaak gaan en niet naar mij, maar ik zal wel vertellen welke ik heb gekocht en waarom.

Ik begon met skeeleren toen ik nog thuis woonde en ik meer wilde bewegen naast het fitnessen. Hardlopen en fietsen vond ik niet leuk en skeeleren trok mijn aandacht toen. Dat heb ik toen een zomer heel fanatiek gedaan, maar daarna verhuisde ik naar Tilburg en middenin de stad vond ik het toch minder leuk 😉 Nu we weer in een dorp wonen, skeeleren mijn vriend en ik regelmatig samen. Met mooi weer is het echt heerlijk om dan buiten bezig te zijn!

Waarom is skeeleren gezond?

 1. Je traint je spieren
  Niet alleen je benen, maar ook je billen, rug en buikspieren worden flink gebruikt tijdens het skeeleren. Je rug- en buikspieren gebruik je namelijk om balans te houden.

 2. Met een uur skeeleren kun je tot wel 600 calorieën verbranden
  Een stuk effectiever dan je zou denken! Dit hangt natuurlijk wel van veel factoren af, zoals ten eerste jouw lichaamsgewicht, maar ook: de weerstand, de intensiteit waarmee je skeelert, tegenwind.. Je kunt dus best wel fit worden van skeeleren.

 3. Het is minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen
  Omdat het een soepele beweging is. Heel fijn, ook als je bijvoorbeeld gevoelig bent voor knieklachten (zoals ik!)

 4. Buiten sporten maakt je gelukkig!
  Oke, misschien een beetje voor de hand liggend, maar je wordt er écht happy van. In de buitenlucht lekker bezig zijn.. Het ondergaande zonnetje (na 7 uur ‘s avonds is echt mijn favoriete tijdstip). Het is leuk om te doen en je kunt je hoofd lekker leegmaken. Muziekje op en rollen maar.

 5. Het is niet duur.
  De grootste investering is het aanschaffen van skates en dat kan in allerlei prijscategorieën. Daarna hoef je geen cent meer uit te geven, want buiten sporten is GRATIS! Fijn he?

Leren skeeleren

“Ik vind het eng / ben bang dat ik val / kan het niet”

Vooral als je wat ouder bent (lees: geen 12 meer bent) dan is de angst om te vallen veel groter. Hoezo maakten we ons daar vroeger niet druk om?!

Het is echt zonde om je tegen te laten houden door deze angst, er zijn genoeg manieren om de kans op vallen een stuk kleiner te maken. Koop goede skates die bij jou en je niveau passen en ga eerst eens oefenen. Let op waar je gaat skeeleren, hoe gladder de ondergrond, hoe makkelijker. Tegenwoordig hebben skates grotere wielen, zodat je makkelijker over groffere ondergronden kunt. Over een takje vallen is verleden tijd.

Remmen
Eerlijk: ik moet ook nog beter leren remmen. Je kunt met de rem op je skate remmen, maar dat vraagt wel wat van je balans. Beter kun je remmen door een pizzapunt bijvoorbeeld, of door ‘stappend’ te remmen. Onderstaand filmpje van Rollerblade legt het iets beter uit. Eerst leggen ze uit hoe je remt met de rem op je skate en daarna laten ze nog twee manieren zien.

Rollerblade heeft een heleboel handige filmpjes om beter te leren skeeleren. Remmen, bochten maken, trucjes.. super leuk!

Maar goed, het keyword is dus: oefenen. Ga naar een fijn stukje en probeer het even uit, krijg het gevoel te pakken. Je zult zien dat je het binnen no time onder de knie hebt! Het is echt veel makkelijker dan je in je hoofd hebt.

Welke skates?

Wij hebben ons voor goede skates laten adviseren bij een speciaalzaak in Eindhoven (Ronosport) en dat kan ik zeker aanraden. Er zijn veel verschillende soorten/wielen/modellen en je wilt ook wel echt de juiste maat hebben. Wij zijn niet voor de goedkoopste gegaan. Ik heb skates van het merk Rollerblade, type: Macroblade 100 3WD W. Deze heeft extra grote wielen, waardoor je dus makkelijker over grove ondergronden gaat en dat is top! Mijn vriend heeft de Macroblade 110 (nog iets grotere wielen) ook van Rollerblade.

Dit bericht bekijken op Instagram

Right before I fell flat on my face 👀 Nee grapje, ben (nog) geen enkele keer gevallen. En yes, I did color coördinate my outfit with my skates, sue me Ik ben al weken ZO shit energieloos, echt heel vervelend. Maar toen haalde Michael mij net over om toch even mee te gaan een rondje skaten in de zon en dat heeft me echt goed gedaan! Ik sport nieteens perse omdat ik het wil, maar omdat ik het ook gewoon nodig heb. Als ik helemaal niks doe, ga ik me zo slecht voelen. Soms vergeet ik dat en moet ik er even aan herinnerd worden. Sporten geeft me energie, bewegen geeft energie. Of het nou fitness of skeeleren is 🤗 Gezond eten draagt er ook nog aan bij. Ik ben blij dat ik een lekker rondje gedaan heb en de zon was ook top. Enjoy je avond! En de volgende keer dat je je energieloos, slap of verdrietig voelt.. ga eens lekker naar buiten en beweeg 💓 Dan voel je je vast beter! Btw, dit is de nieuwe @ryderwear seamless collectie and I freaking love it. Marit10 geeft 10% korting 👌🏻

Een bericht gedeeld door Marit Hollander (@marithollander) op

Ik ben heel benieuwd of jij ook gaat skeeleren! Wij houden het er zeker in. Laat je vragen vooral hieronder achter.

Wil jij wekelijks nog meer (gratis) tips, info en inspiratie over afvallen en gezonder leven? Meld je hier aan en dan ontvang je elke maandagochtend een portie motivatie om je week goed te beginnen