Alle body’s zijn bikinibody’s: het probleem zit ergens anders

Laat het grauwe weer je niet voor de gek houden, want de zomer komt er toch echt aan. De bikini’s komen binnenkort weer tevoorschijn en iedereen maakt zich druk om hun ‘bikinibody’. Want ja, er moeten nog wel wat kilootjes af. En die vetjes op je heupen moeten sowieso eerst weg. Maar, waarom eigenlijk? Waarom ben je het hele jaar door tevreden met je lijf – tevreden genoeg om er niks aan te doen – en nu ineens niet? We hebben allemaal bikinibody’s, maar dat zie je zelf (nog) niet. Straks wel.

Je moet je goed in je vel voelen, dat is het belangrijkst. Als je je goed in je vel voelt, dan doen dingen als ‘bikinibody’s’ er gewoon niet meer toe. En nu zeg jij: “ik voel me pas goed in mijn vel als ik zoveel kilo kwijt ben”. Maar dat is onzin, weet je dat? Het heeft namelijk niks te maken met je spiegelbeeld, maar hoe jij je voelt. Voel je je fit, gezond? Heb je veel energie? Ben je gelukkig? Dan weet ik vrij zeker dat je je niet zo druk meer maakt om je gewicht.

Pak de oorzaak aan

In plaats van een tijdelijke oplossing creëren, namelijk in de zomer snel wat kilo’s afvallen zodat je in je bikini kan, is het veel belangrijker om de diepere oorzaak te zoeken. Waarom voel je je niet op je gemak in bikini? En het antwoord mag niet zijn “omdat ik te dik ben”. Misschien besef je je dan wel dat je gewoon helemaal niet gezond leeft, dat je geen conditie hebt of dat je onzeker bent. Dát is een probleem waar we wél wat aan gaan doen, want je moet je gelukkig, energiek en zelfverzekerd voelen. Enne, maatje 36 staat niet gelijk aan gelukkig zijn hoor. Dat zit in je koppie.

Maak een blijvend plan

Eerlijk gezegd zijn al die problemen (onzekerheid, weinig energie, ongezond) bij mij opgelost door het vinden van een balans tussen sporten, gezond eten en gewoon genieten. Dat betekent niet dat je 6 dagen per week naar de sportschool moet en alleen nog maar kip en salades mag eten. Wat je wél gaat doen, is meer bewegen. En niet omdat het moet, maar omdat jij je er (op lange termijn) beter van gaat voelen. Zoek iets dat je leuk vindt, dit kan van alles zijn: yoga, zumba, hardlopen of natuurlijk wel gewoon naar de sportschool, want dat kan ook heel leuk zijn. Probeer een aantal dingen uit! Zoek je een uitdaging en wil je je letterlijk sterk voelen? Dan zijn er naast krachttraining nog veel meer opties, zoals kickboxen!

Het blijkt vaak dat als je meer gaat bewegen, je eetgewoonte vanzelf mee verandert. Maak een feestje van je maaltijd, maar houd het wel gezond. In plaats van een snelle boterham met chocopasta, kun je ook uitgebreid een salade maken met gerookte kip, paprika, mozzarella en noem maar op. Neem de tijd voor je maaltijden en geniet ervan.

Krijg energie en word blijer

Van al die extra beweging en het gezondere eten krijg je veel meer energie. Je hebt waarschijnlijk ook meer zin om erop uit te gaan, in plaats van alleen maar op de bank te hangen. Wie weet val je zelfs wel wat af, zonder dat je er echt op focust. Je spreekt meer af met vrienden, bent vrolijker.. Allemaal voordelen die deze manier van leven met zich mee brengt. En voor je het weet, besef je je dat zo’n bikinibody eigenlijk helemaal niet belangrijk is. Je ziet er toch gewoon prima uit?

Wil je toch wat hulp bij deze verandering? Kijk dan even hier

Photo:Designed by Freepik